Behandeling

Probleemgebieden

De redenen voor psychotherapie kunnen zeer verschillend zijn.
Angstklachten, waaronder paniekklachten, fobieën, hypochondrie, straatvrees, dwangklachten, sociale angst- en posttraumatische klachten. Stemmingsklachten, rouw, acceptatieproblemen, identiteitsproblemen, problemen die met een veranderende levensfase samenhangen, relatieproblemen, seksuele problemen of levensbeschouwelijke vragen. Overspannenheid, psychosomatische klachten en persoonlijkheidsproblematiek.

In het algemeen zijn het problemen die langere tijd of steeds terugkerend, het functioneren en het welzijn van de persoon, negatief beïnvloeden.

Behandelverloop

De intake bestaat uit twee tot drie gesprekken van ieder een uur. In het eerste gesprek wordt ingegaan op uw hulpvraag en de problemen die u ervaart. In het tweede gesprek worden uw achtergrondgegevens belicht en de eventuele samenhang met u als persoon en uw klachten. Na het laatste intakegesprek wordt gezamenlijk een probleemanalyse gemaakt en wordt een behandelplan opgesteld.

Tijdens de intake wordt een beginmeting van uw algemeen functioneren en welzijn gemaakt. In de eindfase van de behandeling wordt een vergelijkende eindmeting gedaan en een cliënt tevredenheidsonderzoek. 

Duur behandeling

Een behandelsessie duurt net als de intake zestig minuten. De frequentie van de sessies kan in onderling overleg afgestemd worden en is afhankelijk van de doelstelling en fase van de therapie. De duur van de behandeling kan variëren van bijvoorbeeld vijf sessies tot een langere behandeling van veertig of meer sessies.

Belangrijk om bij stil te staan

Voordat u als cliënt ja zegt tegen een behandeling is het goed om te beseffen dat psychotherapie de nodige investering van u vraagt en dat u even stil staat of u voldoende tijd en energie heeft om met u zelf aan de slag te gaan. Therapie is niet altijd makkelijk, de confrontatie met uzelf, uw angsten en ingesleten gedachten- en gedragspatronen, vergt moed en geduld. Verlichting treedt niet altijd onmiddellijk op, maar als u investeert in regelmatige behandelcontacten en ook buiten de consulten investeert in bewustwording en gedragsverandering, blijft verbetering zelden uit. 

Klachtenregeling

Als u klachten heeft over uw behandelaar of de behandeling, dan wordt verwacht dat u dit in eerste instantie met uw behandelaar zelf bespreekt en probeert op te lossen. Mocht dit niet tot een bevredigend resultaat leiden dan bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van de klachtencommissie bij de Landelijke Vereniging voor Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten, de LVVP.

www.lvvp.info/voor-clienten/hoe-te-handelen-bij-klachten-over-de-behandelaar/

BIG-geregistreerde psychotherapeuten vallen ook onder het Tuchtrecht. Daardoor kunt u ook een klacht indienen bij het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg.

www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl